Ikan bakar biasanya disediakan di kedai-kedai
makan tersohor atau medan ikan bakar yang selalu menjadi kunjugan ramai. Ikan
bakar dapat menarik perhatian orang ramai untuk merasai disebabkan ikan bakar
sangat enak dan lazat menjadikan resepi ikan bakar oven sedap ini juga boleh
dimakan dengan nasi putih atau nasi goreng sebagai makan malam.
Penyediaan
untuk 4 0rang :
- Seekor ikan bersaiz besar (bawal/ merah/ pari),
dilumur dengan sedikit garam dan asam jawa (untuk hilangkan baunya)
- Bawang Besar (dimayang)
- Bawang Merah (dimayang)
- Bawang Putih (diketuk)
- Halia (diketuk)
- Serai (diketuk)
- Lengkuas (dimayang)
- Cili kering (direndam dan dikisar dengan sedikit
air)
- Santan
- Air Asam Jawa
- Daun limau purut (dihiris)
- Garam dan Gula Merah secukup rasa
- Daun Pisang dan Aluminium Foil
Tips: Air Asam Jawa – ramas segumpal asam jawa
dengan air yang masak. Buangkan biji-biji dan kulit asam dan ambil airnya
sahaja. Mayangkan bawang besar, buah tomato dan hiriskan sehigga halus
cilipadi. Masukkan semua dalam air asam dan campurkan sedikit gula secukup
rasa.
Bahan-Bahan
untuk Kari
- Serbuk kari Santan
- 7 ulas bawang merah
- 4 ulas bawah putih
- Sedikit halia, lengkuas dan kunyit
- 2 batang kulit kayu manis
- 3 biji buah pelaga
- 3 biji bunga cengkih
- 2 biji bunga lawang
- 2 tangkai daun kari
- Minyak masak
- Garam dan gula
Bahan-bahan
untuk Sambal
- Lada kering (direbus dan dicampur)
- Bawang merah (dicampur)
- Bawang putih (dicampur)
- Belacan (ditumbuk)
- Serai (diracik halus dan ditumbuk)
- Garam, Gula dan Ajinomoto secukup rasa
- Air asam jawa
- Limau kasturi (untuk diperah di atas ikan yang
telah dicurah sambal)
Bahan-Bahan
Kisar Halus
- 5 cili merah
- 5 cili kering
- 5 cili api
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 batang serai
- Garam secukup rasa
Cara-Cara
untuk Menyediakan Resepi Ikan Bakar
- Tumis rempah-ratus. Semua bawang, halia, serai
dan lengkuas dalam minyak yang panas sehingga keperangan.Panaskan dengan api
yang sederhana dan sapukan sedikit minyak.
- Masukkan cili kisar bila hampir layu. Kacau
seketika dan masukkan air asam jawa.
- Masak sehingga likat dan naik minyak.
- Perasakan dengan garam dan gula merah secukup
rasa.
- Masukkan sedikit santan dan masak sehingga
santan meresap dan hilang warna putihnya.
- Lapikkan dulang pembakar dengan daun pisang atau
aluminium foil.
- Lumurkan sambal ke atas ikan dan bakar dalam
oven sehingga masak.
- Sesekali lumurkan lagi sambal. Lumurkan ikan
dengan asam jawa dan garam.
- Letakkan daun pisang di atas kuali leper.
- Bakarkan ikan sehingga masak di kedua-dua belah
ikannya.
Tips: Untuk membakar ikan
saiz sederhana, biasanya dalam tempoh 30 minit ikan itu sudah siap dibakar atau
siap dimasak untuk dihidangkan dan sedia untuk dimakan. Namun, kalau ikan yang
dibakar saiznya agak besar seperti Ikan Siakap yang dipancing perlulah
dilanjutkan selama 15 minit. Untuk mengenalpastikan isi ikan itu sudah masak,
boleh memeriksa sama ada isinya sudah boleh bercerai dari tulang.
Cara-Cara
untuk Kari
- Bawang besar, bawang putih dan halia dicincang
halus.
- Kemudian tumis rempah-ratus dan bahan-bahan ini
dalam minyak yang panas sehingga keperangan.Panaskan kuali leper sebanyak 10
inci dengan api yang sederhana. Sapu sedikit minyak pada kuari tersebut.
- Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan
sedikit air. Kemudian masukkan santan.
- Masukkan isi (ikut citarasa masing-masing) dan
biarkan sehingga masak.
- Masak hingga agak pekat. Masukkan garam dan gula
secukup rasa.
Cara-Cara untuk Sambal
- Bawang besar, bawang putih dan halia dicincang
halus. Campurkan lada kering, bawang merah dan bawang putih sehingga hancur.
- Tumbukkan serai dan belacan sehingga serai
lumat.
- Tumiskan bahan tumbuk sehingga garing dan
masukkan bahan campuran.
- Tumiskan juga bahan yang dicampur tadi sehingga garing.
- Masukkan air asam jawa sedikit.
- Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
dan gaul rata semua bahan.
- Bila sambal sudah nampak memekat, angkat dan
curahkan sambal di atas ikan.
- Letakkan limau kasturi yang dipotong hujungnya
di atas sambal ikan.
- Boleh dimakan bersama nasi putih atau nasi
goreng.
Cara-Cara
untuk Kisar
- Panaskan minyak dan tumiskan bahanbahan kisar
sehingga wangi dan naik minyak. Masukkan serai, garam dan air asam sekali.
- Letakkan daun pisang di atas aluminium foil dan
letak separuh sambal. Kemudian letak ikan dan tutup dengan baki sambal tadi.
Tutukan dengan daun pisang dan aluminium foil.
- Bakar dengan api kecil hingga ikan masak pada
kedua-dua bahagian.
Hidangkan dengan air asam atau cili berkicap.

No comments:
Post a Comment